Enig kind zijn is zielig, alleen is ook maar alleen 😢

“Hoe oud is zijn broertje of zusje? O, hij is enig kind?!” Met en blik vol medelijden kijken ze eerst naar Ifan en vervolgens naar mij en Dafydd. “Is dat niet heel eenzaam en zielig voor hem?”

 

Tweede kind

Met enige regelmaat krijgen we de vraag of Ifan een broertje of een zusje heeft. Als we dan antwoorden dat hij de enige is wordt al snel de opmerking gemaakt dat het dan toch wel eens tijd wordt voor een tweede.

Vaak kan ik dit luchtig wegwuiven en doet het me niet zoveel. Maar soms grijpt de vraag me bij de keel en knijpt hem steeds verder dicht tot ik bijna geen lucht meer krijg. Het liefste zou ik op zo’n moment willen gillen. Maar dat doe ik niet.

Afgelopen weekend was het niet anders. We zaten bij vrienden op een barbecue omdat hun zoontje 1 jaar was geworden. Zoals tegenwoordig bij veel vrienden, waren we omringd door kinderen. Ifan was de oudste en de rest was onder de 2 jaar.

Er begon een baby’tje te huilen en Ifan snelde erop af met zijn knuffel Harry om het baby’tje te troosten. Het was vertederend om te zien hoe lief en betrokken hij was. De ouders van het baby’tje zeiden dat Ifan aan ons duidelijk probeerde te maken dat het wel tijd voor een broertje of zusje is. “Ach…”, zeiden we allebei. Er werd gelachen, maar van binnen huilende ik. Ik voelde de tranen achter m’n ogen prikken en bleef strak naar m’n hamburger kijken. Tegelijkertijd voelde ik Dafydd’s ogen prikken. Alleen hij weet wat zo’n opmerking bij mij teweeg brengt. Hij snapt hoe het voel en hij weet hoe het is. Maar om nou in snikken uit te barsten op een verjaardag van iemand anders, dat wilde ik niet. Ik slikte mijn tranen weg en ging door alsof er niks aan de hand was.

Later kwam Dafydd nog naar me toe met wat troostende woorden. Heel lief en fijn om zo’n man te hebben die je hierin steunt en me begrijpt.

 


Lees ook: Je kind op de mond kussen, hell no!


 

Enig kind zielig?

Maar om terug te komen op de vraag of het zielig is dat Ifan enig kind is? Nee, ik denk het niet. Hij krijgt onze onverdeelde aandacht, hoeft niks te delen en heeft het rijk voor zich alleen. Heeft hij iets nodig of wil hij iets hebben dan kan dat zonder erover na te hoeven denken. Dit zou wel anders zijn als hij geen enig kind zou zijn.

Begrijp me niet verkeerd, het zou geweldig zijn als er nog een broertje of zusje komt. Maar zo is het ook goed. We zijn intens gelukkig met onze prachtige en geweldige zoon. Mijn rots in de branding, mijn alles!

 

About Charlotte | Lovely Charlotte

Bijna 30, moeder van Ifan (’11.), getrouwd met mijn grote liefde, Dafydd, een echt stadsmeisje met Overijsselse en Brabantse roots. Boks, ben gek op wijn, praat graag (té) veel, social media verslaafd en dol op (online) shoppen!

6 thoughts on “Enig kind zijn is zielig, alleen is ook maar alleen 😢

  1. Lieve Charlotte,

    Wat goed dat je hier over schrijft! Ook zo herkenbaar. Het zijn vervelende situaties. Maar oh wat zijn wij ook blij met onze prachtige lieve dochter ❤️. Begrijp je helemaal! Bij ons ook zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit:

Lovely Charlotte maakt gebruik van Cookies Klik hier voor meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Meer in Mama & Kids
Je kind leren fietsen in 5 stappen!
Je kind leren fietsen in 5 stappen!

Als je dit stappenplan volgt, is het niet moeilijk om je kind te leren fietsen. Wel is het belangrijk dat...

Sluiten